Terkini

Saturday, 5 October 2013

4 PERKARA KECIL JEJASKAN KECANTIKAN

PERKARA KECIL JEJASKAN KECANTIKAN

Pada anda solekan yang ditampilkan sudah cantik tapi mengapa ada mata-mata yang memandang sambil berbisik serta ketawa kecil saat melihat penampilan anda.Umpama ada yang tidak kena.
Meskipun dilihat sempurna namun sebenarnya ada perkara kecil dalam solekan yang mampu menjejaskan kecantikan anda. Lihat masalah tersebut dan cara mengatasinya:-

  • GIGI BERLIPSTIK
Ketika memakai lipstick ada tidak perasan ada sedikit lipstik yang terlekat pada gigi. Pastikan anda tidak merosakkan senyuman anda yang menawan dengan masalah tersebut.
            Bagi mengatasinya,sapukan lipstik pada bibir terlebih dahulu. Kemudian buang lebihan lipstik dengan menggunakan kertas minyak. Ambil tisu dan sapukan ke permukaan gigi untuk menghilang bekas lipstick yang mungkin melekat pada gigi anda. Oleskan pengilap bibir untuk menampakkan bibir anda lebih menyerlah dan bersinar.

  • MATA TERLALU GELAP
Solekan untuk mata dengan gaya smoky eye memamg menjadi pilihan mereka yang ingin kelihatan lebih seksi.Tapi solekan mata terlalu gelap atau berat boleh menyebabkan mata Nampak kecil atau sepet. Sebenarnya hitam bukanlah satu-satunya warna yang boleh dipilih untuk mengaplikasikan gaya ini.
            Anda boleh gunakan warna kelabu terutamanya yang berkilat dan boleh menciptakan kesan yang sama seksinya tanpa membuat mata yg kecil. 

  • KULIT BERKILAT
Terik mentari atau ruang panas dan hangat boleh membuat kulit wajah mengeluarkan minyak berlebihan.Agar muka tidak terlihat licin dan  berkilat, lakukan kaedah ini. Sapukan pelembap yang bebas minyak pada wajah.
            Kemudian sapu rata bedak jenis serbuk. Bagi menambah solekan yang sudah semaikn luntur, pastikan anda membuang lebihan minyak dengan menggunakan kertas minyak di wajah. Tekan kertas minyak ke atas permukaan kulit agar tidak merosakkan solekan yang sedia ada.

  • LINGKARAN PUTIH KELOPAK MATA
Kurang tidur boleh menyebabkan timbulnya lingkaran hitam di sekitar mata atau lebam di bawah mata. Untuk mengatasi masalah tersebut, anda boleh menggunakan concealer. Namun, pastikan anda memilih warna concealer yang sesuai dan tidak berlebihan. Jika tidak , ianya akan menyebabkan timbulnya lingkaran putih di sekeliling mata. Pastikan juga concealer tidak lebih dari 1 warna atau lebih terang daripada bedak asas atau warna kulit. 

Artikel penuh : Mingguan Wanita

No comments:

Post a Comment